Plazma Center – ahol a hősök születnek

Néha úgy érzed, már a csapból is plazma folyik? Akár újonc, akár rutinos adományozó valaki, egy dolog mindenkiben közös: életeket mentenek! Ha neked is véredben van a segítségnyújtás, akkor bizonyára hallottál már a plazmaadás fontosságáról, de hidd el, van még miről beszélnünk. Mások megmentésénél, segítésénél kevés motiválóbb dolog létezik (ha létezik ilyen egyáltalán). Mi, a Plazma Centerben az önzetlen, jó cselekedetet ráadásul szuper juttatásokkal és egyéb nyereményekkel honoráljuk. 

Tudtad, hogy a hazai Plazma Center intézmények mögött a világhírű Prothya Biosolutions áll? Szóval nálunk nemcsak másokon segíthetsz, de mindezt egy nemzetközi hátterű, kiemelkedően nagy tudású cég támogatásával teheted meg. A Prothyánál hisznek abban, hogy a legjobb gyógyszerek nélkülözhetetlen alkotóelemei a te szervezetedben is ott lapulhatnak. A vállalat küldetése, hogy kiemelkedő minőségű, plazmából származó gyógyszerkészítményeket biztosítson az egészségügy területén. Ez a misszió pedig olyasmi, amire magas a kereslet. A Földön ugyanis folyamatosan rengetegen vannak, akiknek kétségbeesetten szükségük van egy vért vagy vérplazmát adományozó segítségére. Minden negyedik embernek legalább egyszer életében szüksége volt vérkomponensek és vérkészítmények transzfúziójára. Ez nem kevés, igaz? A plazma jelentősége tehát óriási, mivel a belőle készült gyógyszerek többségének nincs mesterséges alternatívája.

Plazma Centerekben a méltányos juttatások mellett ráadásul rendszeresen izgalmas akciók, nyereményjátékok is várnak. Mielőtt azonban “hősüzemmódba” kapcsolnál, érdemes kiderítened, hogy alkalmas vagy-e adományozónak. Léteznek olyan betegségek, állapotok, melyek kizáró okok, ezek fennállása esetén nem válhatsz plazmaadóvá. Hogy pontosan mik is ezek? S hogy vajon te éppen beleesel-e az egyik kategóriába? Derítsd ki, a részleteket itt találod.

A plazmaadás közös ügyünk: te segítesz, mások meggyógyulnak!
A Prothya Plazma Centerek ehhez járulnak hozzá!

Prothya: Értékteremtés nemzetközi szinten

Mit érdemes tudni a nemzetközi Prothya Biosolutionsról? Többek között azt, hogy sokrétű tapasztalatuknak köszönhetően a plazmából származó gyógyszerek egyedülálló értékét eredményorientáltan közvetítik a társadalom felé. Több mint 60 éves tapasztalatuk és innovatív, tudományos alapú megoldásaik biztosítékot jelentenek a minőségre. 

Partnereikkel együttműködve tudásalapú megoldásokat kínálnak. Mindig arra törekednek, hogy javítsák a folyamatokat, és hozzáadott értéket teremtsenek.

Ennek a megoldásközpontú megközelítésnek köszönhetően a Prothya Biosolutions a vérplazmaipar legnagyobb CDMO-partnerévé vált. A szerződéses fejlesztési és gyártási szervezet (CDMO) olyan vállalat, amely szerződéses alapon szolgál ki más gyógyszeripari vállalatokat, hogy átfogó szolgáltatásokat nyújtson a gyógyszerfejlesztéstől a gyógyszergyártásig. Ez lehetővé teszi a nagy gyógyszeripari vállalatok számára, hogy kiszervezzék az üzlet ezen aspektusait, ami segíthet a méretezhetőségben, vagy lehetővé teheti a nagyvállalat számára, hogy inkább a gyógyszerkutatásra és a gyógyszerforgalmazásra koncentráljon.

A Prothya Biosolutions fejlett módszerekkel izolálja a fehérjéket a vérplazmából, és életmentő gyógyszerekké alakítja őket. A Prothya saját márkanév alatt állít elő plazmából származó gyógyszereket az immunológiában és a kritikus ellátásban való felhasználásra, a tudást és az infrastruktúrát pedig a partnerek rendelkezésére bocsátják.

A Prothya Biosolutions saját márkaneve alatt számos plazmából származó gyógyszerkészítményt állít elő az immunológiában és a kritikus ellátásban való felhasználásra. Ezek a terápiák jelenleg az immunglobulin, az albumin és a protrombin komplexet tartalmazzák. A Prothya a partnerei által előállított, összevont, SD-kezelt plazmát is értékesíti.

A cég szorosan együttműködik partnerei forgalmazási hálózataival, hogy biztosítsa a termékek megbízható elosztását az egészségügyi szolgáltatók és betegeik számára. Elkötelezettek a minőségi, legfejlettebb technológiák mentén történő gyógyászat mellett, ahogy a plazmafeldolgozásban, úgy másban is.

De mégis, mire jó a vérben található plazma?

Nem véletlenül hangsúlyozzák mostanában ennyit a vérplazma jelentőségét. Ez olyasmi, ami mindenkinek van, szinte bárki plazmaadó hőssé válhat (18 és 60 éves kor között), és tényleg, szó szerint életeket menthet.A vér az emberi test teljes tömegének mindössze 5%-át teszi ki, a plazma pedig a vér térfogatának legfeljebb 60%-át. A plazma a vérnek az a folyékony része, amely a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék eltávolítása után visszamarad. A vérplazma kritikus szerepet játszik testünk működésében, ezért nagyon fontos, hogy minél több álljon rendelkezésre gyógyászati célokra.

Különösen a benne lévő fehérjék látnak el létfontosságú funkciókat:

 • a tápanyagok szállítása a szervezetben
 • fokozzák a sejtek teljes növekedését és fejlődését
 • az immunitás megfelelő szintjének fenntartása
 • szabályozzák a vér pH-értékét
 • felelősek a vér folyékony állapotáért, és részt vesznek a véralvadásban
 • fenntartják a normális vérnyomást

Te segítesz és rajtad is segít

A plazma adományozása pozitív hatással lehet a szervezetre: segíthet megelőzni a stroke-ot, a szívrohamot és más szívbetegségeket, megtisztíthatja a vért a rossz koleszterintől, csökkentheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, normalizálhatja a vérnyomást és minimalizálhatja a szezonális allergiát.

A plazmaadományok gyűjtése és feldolgozása révén a plazma centerek kulcsszerepet játszanak az egészségügyi rendszerekben, hiszen létfontosságúak az életmentő gyógyszerek előállításához. Jelentőségük ellenére azonban sokan még ma sincsenek tisztában e központok alapvető funkcióival és a plazmaadományozással kapcsolatos folyamattal.

Plazmaadási kisokosunkból sok-sok hasznos információt megtudhatsz a folyamatokról, a vérplazmáról és annak felhasználási területeiről. 

A Plazma Centerek szerepe

A plazma centerek az egészségügyi ökoszisztéma alapvető csomópontjaiként szolgálnak, megkönnyítve a terápiás célú plazmaadományok gyűjtését, feldolgozását és elosztását. 

A plazmaadományozás fontosságának, a plazmaközpontok szerepének és az adományozóvá válás folyamatának megértésével az egyének aktívan részt vehetnek a közegészségügy javítását és az életek megmentését célzó kezdeményezésekben. Így saját, nem csekély juttatásaikhoz az egyetemes jó és a hasznosság érzése is társul.

A folyamatos oktatás, érdekképviselet és támogatás révén a plazmaadományozás továbbra is a modern orvostudomány egyik sarokköve maradhat, amely az egyének, a közösségek és az egész társadalom javát szolgálja.

A plazmaközpontok önkéntes adományozóktól gyűjtik a véradományokat egy plazmaferezisnek nevezett eljárással, amelynek során a donortól vért vesznek, amelyet egy gép segítségével alkotóelemeire választanak szét, és a plazmát visszatartják, míg a többi vérkomponenst biztonságosan visszavezetik a plazmaadóba.

A plazmát a levételt követően szigorú vizsgálatoknak vetik alá a fertőző betegségek és egyéb tényezők szempontjából, hogy biztosítsák a terápiás felhasználás biztonságát. Ezután különböző plazmából származó termékekké dolgozzák fel olyan technikák segítségével, mint például a frakcionálás.

Ez így kicsit talán ijesztően hangzik, de nem kell félned, a plazmaadás teljesen fájdalommentes, körülbelül egy órát igénybe vevő eljárás, amellyel te csakis jól járhatsz.

Hiszen nem csak életeket mentesz, de remek Plazma Center akciókkal, nyereményekkel és persze a jól megszokott juttatásokkal is várunk. 

És hogy miért gyere el hozzánk? Mert a vérplazma másoknak az életet jelenti!

Miért válasszam éppen a Prothya egyik Plazma Centerét?

A Prothya által fenntartott Plazma Center Magyarország megbízható, nemzetközi hátterű plazmaadományozó hálózata, jelenleg 5 telephellyel, országszerte. A cég elkötelezett a plazmaadás népszerűsítése és a plazmaadományozók támogatása iránt. Minden évben egyre többen csatlakoznak a nemes célhoz, és jönnek vérplazmát adni a békéscsabai, szolnoki, kecskeméti és tatabányai Plazma Centerekbe.

Tegyél másokért, tegyél magadért!


Segítenél másokon úgy, hogy egyszerre egy befogadó közösség tagjává is válsz?
Segítenél másokon úgy, hogy igazán meg is becsülnek és hálásak érte?
Válj Te is plazmaadóvá, és hősiességedet magas juttatásokkal, valamint rendszeres akciókkal, nyereményjátékokkal háláljuk meg.

Plazma Centereinket megtalálod:

A Prothya Plazma Centerek előnyei

 • Megbízható, nemzetközi háttér: A fentiekből már megtudhattad, hogy a Prothya Biosolutions mint a stabil szakmaiság és magas minőség indikátora áll a kiváló plazma centerek mögött. Nagy múltú, megbízható cég, akiknél az első és legfontosabb dolog: az emberélet. 
 • Széles spektrumú nyitvatartás: A Prothya által üzemeltetett Plazma Centerek kora reggeltől késő estig nyitva tartanak, hogy az adományozó hősök számára a plazmaadás a lehető legkényelmesebb legyen.
 • Könnyű, egyszerű időpontfoglalás: A Plazma Center honlapján vagy telefonon egyszerűen és gyorsan lehet időpontot foglalni plazmaadásra.
 • Barátságos és segítőkész személyzet: Plazma Centereink munkatársai barátságosak és segítőkészek,  mindenben az adományozók rendelkezésére állnak.
 • Akciók: Nálunk soha nem tudhatod, milyen extrára számíthatsz a következő héten. Mindig meglepünk titeket valami új finomsággal, vagy egy remek nyereménnyel. (Valójában tudhatod, ha követed az általad preferált Plazma Centerünk Facebook oldalát, vagy az ország legnépszerűbb TikTok-oldalát, ami a plazmaadás szórakoztató oldalát is bemutatja.)

Töltsd le applikációnkat, és foglalj időpontot villámgyorsan!

Csak néhány kattintás, és már be is jelentkezhetsz plazmaadásra.
Ne vesztegesd az időt és az energiát, lépj és adj könnyedén!

A plazmaadás nálunk mindig jó üzlet

Amellett, hogy életmentő gyógyszerek előállításához járulsz hozzá, plazmaadományonként legalább minimum 10.000 Ft alapjuttatást kapsz, amely a havi plazmaadásaid során emelkedik. (Ez az összeg további extra juttatásokkal és nyereményekkel is kiegészülhet az aktuális akcióknak megfelelően.) De ez még nem minden.

Térítésmentesen vehetsz részt minőségi orvosi és laborvizsgálatokon. Ingyenes orvosi szűréseink és életmódoddal/étkezéseddel kapcsolatos tanácsaink gondoskodnak arról, hogy hosszú távon is egészséges plazmaadó hős, így segítő közösségünk boldog, elégedett tagja maradhass. 

A helyszíneken finom ételekkel és italokkal várunk, melyek segítik szervezeted a mielőbbi regenerálódásban. És még értékes nyereményesővel járó, izgalmas játékainkon is részt vehetsz!

A Plazma Centernél minden plazmaadáskor 100%-ig készpénzben adjuk át aktuális juttatásodat. A fincsi rágcsálnivalók és frissítők mellett ráadásul ingyenes WIFI-elérhetőséget is biztosítunk, hogy minél kellemesebben és hasznosabban teljen a nálunk eltöltött idő.

Mennyi is az annyi?

Ma Magyarországon egy igazán szorgalmas hős akár 650-700.000 forintot is kereshet évente vérplazma adással. Egy-egy adományozás alkalmával a kapott juttatás akár 15-20.000 forint is lehet. Viszont azt jó, ha tudod, hogy léteznek olyan vérplazma adással (is) foglalkozó központok, amelyek részben vagy egészben utalványok formájában adják oda a juttatásokat. Nálunk mindig készpénzben kapod meg az adományozásért járó összeget.

Fontos: mindig érdemes előre megnézni, hogy egy adott centrumnál milyen juttatások várhatók.

Az alapjuttatásokon felül vannak extrák is, melyek kötődhetnek bizonyos mérföldkövekhez vagy alkalmakhoz is. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra. 

Rendszeres plazmaadóinknak a havi juttatás folyamatosan emelkedik:

 • A hónap 1. plazmaadásakor: 10.000 Ft
 • A hónap 2. plazmaadásakor: 11.000 Ft
 • A hónap 3. plazmaadásakor: 12.000 Ft
 • A hónap 4. plazmaadásakor: 13.000 Ft
 • A hónap 5. plazmaadásakor: 14.000 Ft

Toborzó kampány időszakában a sikeres alkalmasításkor (tehát, amikor már tudod, hogy alkalmas vagy adományozásra):

 • Sikeres alkalmasítás esetén: 5000 Ft
 • Életed első plazmaadásakor (a hónap 1. adásával együtt): 25.000 Ft
 • Életed második plazmaadásakor: 20.000 Ft
 • Életed harmadik plazmaadásakor: 20.000 Ft
 • Életed negyedik plazmaadásakor: 25.000 Ft

Ezen felül vannak olyan extra alkalmak, amikor plusz juttatásokat kaphatsz:

 • Életed minden 10. plazmaadásakor: plusz 10.000 Ft
 • Életed 100., 150., 200., 250. és 300. plazmaadásakor: összesen 4×100.000 Ft készpénzt nyerhetsz sorsolásunkon

Nyereményjátékok, akciók a Plazma Centerben

Minden centrumunkban rendszeresen találkozhatsz akciókkal, nyereményjátékokkal. Vidékről érkező hőseink folyamatosan plusz juttatást kapnak, ezzel járulunk hozzá utazási költségeikhez. Tematikus hónapjaink során extra lehetőségek és persze szezonális finomságok is várnak a plazmaadó hősökre. 

Teljesítményalapú adományozások során pedig értékes nyereményeket nyerhetsz, ami lehet akár:

 • olasz körutazás
 • okostelefon
 • éttermi utalvány
 • értékes háztartási elektromos gépek
 • szabadulószoba utalvány

és még sok-sok izgalmas, változatos nyeremény, melyek csak rád várnak.

A plazmaadományozás pozitív hatásai

Az anyagi juttatások persze mindenkinek fontosak, de nem mehetünk el szó nélkül az egyéb, járulékos előnyök mellett sem. Rendszeres plazmaadóink motiváltak, vidámak, hiszen eltölti őket az önzetlen segítségnyújtással együtt járó öröm érzete. Ezek azok a hatások, melyek számokkal ugyan nem mérhetők, de olyan motivációt jelentenek, amivel nemcsak hangulatodat, saját egészségi állapotodat, de akár a mentális jóllétedet is pozitív irányba befolyásolhatod. 

A plazmaadás lélektani háttere összetett, hiszen itt tényleg életeket menthetsz. Ezen keresztül javul az önértékelésed, segítő szándékod megmutatkozhat más területeken is, sőt, akár ha a benned kialakult tenni akarás, motiváltság elég intenzív, másokat is hasonló segítő cselekedetekre ösztönözhetsz, így szuper közösségünket is építed.

Nézzük át tételesen, milyen előnyökkel jár az adományozás:

Életek mentése: A plazmaadományok közvetlenül hozzájárulnak a vérzékeny, immunhiányos, vagy májelégtelenséggel, égési sérüléssel, bizonyos genetikai rendellenességekkel küzdő betegek életminőségének javításához, és hatalmas segítség a transzfúzióra, illetve sebészeti beavatkozásra szoruló pácienseknek.

Adományozó hősök: Önzetlen tetteddel saját énképedet is erősíted, hiszen nincs annál felemelőbb tudat, hogy másokon segítettél.

Közegészségügyi előnyök: A biztonságos és jó minőségű plazmatermékek folyamatos ellátása segít enyhíteni az egészségügyi ellátásban mutatkozó egyenlőtlenségeket, javítja a betegek eredményeit, és hosszú távon csökkenti az egészségügyi költségeket.

Közösségi elkötelezettség: A plazmaadás egy közösségi élmény. A plazma centerek elősegítik a közösségi elkötelezettség és az önzetlenség érzését azáltal, hogy lehetőséget biztosítanak az egyéneknek arra, hogy hozzájáruljanak a közjóhoz, és pozitív hatást gyakoroljanak a társadalomra.

Plazmaadományozás = az adni és kapni klasszikus öröme

Büszkeség: Büszke lehetsz arra, hogy segítettél másokon, és hozzájárultál a közjóhoz.

Boldogság: Boldogságot fogsz érezni attól, hogy tudod, vérplazmaadományod életeket menthet meg.

Elégedettség: Elégedett lehetsz önmagaddal, hiszen jót tettél rászoruló embertársaiddal.

Hála: Hálás lehetsz a lehetőségért, hogy segíthettél másokon.

Remény: Reményt adhatsz mindazoknak, akiknek vérplazmára van szükségük. A vérplazmaadásnak számos előnye van mind az adományozó, mind a közösség számára. Ha te is fontolgatod az adományozást, mi mindenképpen arra bátorítunk, hogy tedd meg az első lépést! Lehet, hogy meg fogsz lepődni: a „piszkos anyagiak” mellett még mennyire örömteli és felemelő élmény is ez.

 • Bár a plazmaadásért anyagi ellentételezés jár, a pénz nem lehet valódi ellenértéke egy megmentett élet árának. 
 • Végül is pénzzel bármit meg lehet venni, de nem helyettesítheti azt a reményt, amelyet a plazmából készült gyógyszereket szedő emberek éreznek (többek közt neked köszönhetően).

Rendszeres plazmaadó hőseink mondták:

“A családunk tagjai mindig is véradók voltak, így természetes volt, hogy én is az legyek. Nagyon jó az itteni társaság, sokat lehet viccelni az asszisztensekkel, és fel sem tűnik, úgy elrepül az idő: és minden alkalommal jó érzés úgy kilépni az ajtón, hogy igen, ma is tettem valamit másokért.” (Krisztián)

“Az első plazmaadás pozitív élmény volt, így második és harmadik alkalommal is eljöttem. Nagyon szeretek idejárni, nagyon jó a csapat, a jó érzésről nem is beszélve, amit az a tudat nyújt, hogy ismét segíthettem valakinek. Nemsokára 40-szeres plazmaadó leszek, de a tudatosság és az izgalom a mai napig megmaradt!” (Erika)

“Csak bátorítani tudom mindazokat, akik vér- illetve plazmaadással szeretnének másokon segíteni. A szervezet ráadásul felfrissül, önmagában ez is jó érzés, de összeadódik azzal a jó érzéssel is, amit az a tudat okoz, hogy igen, ma is segítettem valakinek!” (Péter)

@plazmacenter

Csak a plazmádat akarjuk! És azt is elmondjuk miért!😱🩸 #plazma #plasmandonation #plazmadonor #plazmaadás #plazmacenter

♬ Make My Day (V2) – Amber Echo

3+1 ok, amiért Neked is megéri plazmaadó hőssé válni

1. Jól jönne egy kis plusz?

Ami sokakat vonz a plazmaadományozásban, az az a tény, hogy minden egyes alkalommal, amikor adományozol, jelentős összeget kereshetsz. A találkozó az elejétől a végéig körülbelül egy órát vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy egy óra idődért esetenként több tízezer forintot is hazavihetsz. Legyél akár egyetemista, akár már dolgozó egyén, a plusz pénz mindig, mindenkinek jól jön. Lássuk be, ez egész jó keresetkiegészítés! Nem is beszélve a juttatásokon felül elérhető egyéb akciókról és nyereményekről!

2. Légy hatással mások életére

A plazmát krónikus betegségek, köztük immunhiányos betegségek, vérzési rendellenességek és más ritka betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek előállítására használják. A világon minden nap emberek szorulnak plazma transzfúzióra és plazmából készült gyógyszerekre. Mivel plazmát szintetikusan nem lehet előállítani, a betegek az adományozók nagylelkűségétől függenek.

A plazma adományozása biztonságos és egyszerű módja annak, hogy nagy hatást gyakoroljunk. Az adományozás ideje alatt hátradőlhetsz, pihenhetsz, vagy akár olvashatod a megválaszolatlan e-mailjeidet is. Kevés idő és erőfeszítés árán tehetsz valami igazán fontosat, ami sokak életminőségének javításához járul hozzá.

3. Fel fog dobni

Több kutatás is kimutatta már, hogy mások segítése valójában saját magunkon is segít. Az International Journal of Behavioral Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az altruizmus, vagyis a mások jólétével való törődés nagyobb érzelmi jóléthez, egészséghez és összességében boldogabb életszemlélethez vezethet. Akár plazmát, pénzt, ajándékokat vagy az idődet adományozod, az adakozás egyszerű aktusa hatékony módja annak, hogy növeld a saját boldogságodat, csökkentsd a stressz-szintet, növeld az endorfinszintedet, és még a társas kapcsolataidon is javíthatsz.

+1 Egészségtudatosabb mindennapok

A rendszeres plazmaadományozás segíthet az egészségesebb táplálkozási szokások kialakításában. A Plazma Centerekben az adományozókat mindig arra ösztönzik, hogy tápláló – vasat, fehérjét és C-vitamint tartalmazó – ételeket fogyasszanak, és igyanak elegendő vizet, hogy az adományozás zökkenőmentesen menjen. 

Ha a szervezet megfelelően hidratált, a vénák jobban kitágulnak, ami jobb véráramlást tesz lehetővé. Rendszeres adományozóként ezek szépen beépülnek majd a mindennapi (plazmaadó) szokásaidba. 

A rendszeres plazmaadományozás egy másik egészségügyi előnye a rossz koleszterinszint lehetséges csökkentése és a jó koleszterinszint növelése is, különösen a nők esetében. Akinek magas az összkoleszterinszintje, annál a gyűjtési folyamat segíthet a koleszterinszint általános szabályozásában. A magas koleszterinszint növelheti a szívbetegségek és a szívroham kockázatát. Miközben plazmádat összegyűjtik, és a szervezeted új plazmát hoz létre, minimalizálhatod ezeket az egészségügyi kockázatokat

Te még soha nem próbáltad? Itt az ideje elkezdeni!

Plazmaadó Kisokosunkban MINDEN információt megtalálsz, amire szükséged lehet.

A Plazma Centerben nagyon sok szeretettel várunk mindenkit, aki nem sajnál egy-egy órát áldozni arra, hogy életeket mentsen és tegyen jobbá. Amennyiben még nem jártál nálunk, és bizonytalan vagy a folyamatot illetően, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot!

Tudod, hőssé válni sosem késő!

Itt adhatsz plazmát

Találd meg a hozzád legközelebbi helyszínt, és válj hőssé vérplazmáddal! 
Az életmentés csak egy karnyújtásnyira van tőled.
Scroll to Top