Hogyan zajlik a plazmaadás folyamata?

1.

Alkalmassági vizsgálat

 • Először felvesszük a személyes adataidat. A személyi igazolványodat, lakcímkártyádat és TAJ kártyádat, kérjük, hozd magaddal!
 • Ezután egy orvosi vizsgálat következik, amely során egy rövid kérdőívet is ki kell töltened.
 • A vizsgálat részeként vért is veszünk tőled a laborvizsgálathoz (ez még nem plazmaadás, de elengedhetetlen ahhoz, hogy plazmaadóvá válhass).
 • Az alkalmassági vizsgálatot minden 15. plazmaadás alkalmával megismételjük.
2.

Laborvizsgálat

 • Minden plazma- vagy véradást szűrővizsgálat követ, amely során bizonyos vírusok jelenlétét vizsgáljuk (pl. Hepatitis). Előfordulhat, hogy a méréseket követően tapasztalt orvosunk további vizsgálatokat javasol számodra.
 • Ahhoz, hogy plazmaadó hős lehess, eredményeidnek bizonyos határértékek közé kell esniük. Ennek hiányában bizonyos ideig nem adhatsz vérplazmát.

Hogyan készülj a plazmalevételre?

A plazmaferezis előtti napon 2-3 liter, aznap, plazmaadás előtt 2 liter vizet érdemes meginnod (több részletben). Mindenképp egyél valamit (pl. sovány húst/aszalt gyümölcsöt/rizst), maximum 1-2 órával azelőtt, hogy megérkeznél. Már a plazmaadás előtti napon is érdemes kerülnöd a nehéz, zsíros ételeket.

Fogamzásgátló tablettát szedő hölgyeknél a tabletta bevétele és a plazmaferezis megkezdése között legalább 3 órának el kell telnie!

3.

Plazmaadás

 • Plazmaadás előtt időpontot kell foglalnod online, telefonon vagy személyesen!
 • Orvosunk minden plazmaadás előtt leellenőrzi véred hemoglobinszintjét, valamint testhőmérsékletedet, vérnyomásodat és pulzusodat. Minden esetben aktuális testsúlyod határozza meg a levenni kívánt vérplazmamennyiséget.
 • Miután megkezdődik a plazmalevétel, a plazmaferezis készülék a leválasztott plazmát plazmazsákba gyűjti, majd pár perc elteltével a vérsejteket és a vérlemezkéket ugyanazon a vénán keresztül visszavezeti. Az utolsó visszavezetésnél sóoldatot is juttatunk a szervezetedbe, amely segíti a gyorsabb regenerációt.
 • A folyamat nagyságrendileg 30-50 percet vesz igénybe.

Kiknek segítesz ezzel?

Vérzékeny, immunhiányos, vagy májelégtelenséggel, égési sérülésekkel, illetve bizonyos genetikai rendellenességekkel küzdő betegeknek, valamint transzfúzióra és sebészeti beavatkozásra szoruló pácienseknek.

4.

Juttatások

 • Plazmaadományonként 10000 Ft alapjuttatást kapsz (Ez az összeg további juttatásokkal bővül az aktuális akcióknak megfelelően.)
 • Finom enni- és innivalókkal várunk, amelyek segítenek szervezetednek a gyors regenerálódásban
 • Térítésmentesen vehetsz részt minőségi orvosi és laboratóriumi vizsgálatokon
 • Részt vehetsz nyereményjátékainkon, amelyeken értékes díjakat sorsolunk ki (pl. okostelevízió, elektromos roller stb.)
 • És ami a legfontosabb: VÉRPLAZMÁD ÉLETMENTŐ GYÓGYSZEREK ALKOTÓELEMÉVÉ VÁLIK

Adj plazmát!
Itt születnek a hősök.

Foglalj időpontot most, és válj Te is hőssé! Adományozz plazmát a rászorulóknak, és tedd sokkal jobb hellyé a világot!

Gyakran Ismételt Kérdések

A vér két részből áll: plazmából és sejtes elemekből. Véradáskor mindkét komponenst levesszük, míg plazmaadás során csak a vérplazma egy részét, hiszen a vörösvérsejteket, a fehérvérsejteket és a vérlemezkéket visszajuttatjuk a keringésbe.

Plazmaadáskor szúró érzést tapasztalhatsz, ami nem fájdalmasabb, mint a véradás. A szükséges mennyiségű folyadék fogyasztásával egyúttal a fájdalomérzetet is minimalizálhatod. A vizsgálat előtt egy gyors, ujjbegyből történő vérvételre is szükség lesz, ez azonban még a tűfóbiásoknak is meglepően kevés kellemetlenséggel jár.

Minden 18 és 65 év közötti, egészséges felnőtt adhat plazmát, akinek súlya 50-130 kg közötti és rendelkezik magyarországi lakóhellyel. Papírok szempontjából érvényes személyi igazolványra, lakcímkártyára és TAJ kártyára lesz szükséged.

A vérplazmából életmentő gyógyszerek készülnek olyan betegségek és állapotok kezeléséhez, mint például a vérzékenység (hemofília), autoimmun betegségek, immunhiányos betegségek, szervátültetés és égési sérülések.

Évente, tehát 365 nap alatt 45 plazmaadás lehetséges az érvényes szabályozások alapján. Két plazmaadás között minimum 3 napnak (72 órának) kell eltelnie.

 1. A plazmaadás nem is fontos, hiszen ott a véradás.

  Vért évente négy-öt alkalommal lehet adni, ezzel szemben plazmát 45 alkalommal. A vérből való kivonás helyett a plazma közvetlen levétele százszor hatékonyabb módszer.

 2. A plazmaadás veszélyes.

  A plazmaadás képzett szakemberek által szabályozott a teljes szűrési és adományozási folyamat során. A donorok szigorú egészségügyi szűrésen esnek át plazmaadás előtt, maga a folyamat pedig nem káros az egészségre. A levett plazma megfelelő folyadékbevitellel és táplálkozással néhány napon belül pótolható.

 3. A plazmaadás komoly mellékhatásokkal jár.

  Mellékhatásra (például szédülésre) elsősorban abban az esetben kell számítanod, ha a plazmaadást megelőzően nem ettél vagy ittál eleget. Előfordulhat, hogy némi véraláfutás alakul ki a szúrás helyén – ezeknél komolyabb mellékhatásokra azonban nem kell számítanod, nagyon biztonságos eljárásról van szó.

Töltsd le az appot, és foglalj időpontot bármikor, bárhonnan!

Csak néhány kattintás, és már be is jelentkezhetsz plazmaadásra. 
Ne vesztegesd az időt és az energiát, lépj és adj könnyedén!

Itt adhatsz plazmát

Találd meg a hozzád legközelebbi helyszínt, és válj hőssé vérplazmáddal! 
Az életmentés csak egy karnyújtásnyira van tőled.

Naprakésznek lenni jó!

Fontos információk, szuper lehetőségek, 
izgalmas programok várnak rád.

Scroll to Top