Ki lehet plazmaadó?

Mik a vérplazmaadás legfőbb feltételei?

Adhatok plazmát, ha...

Természetesen ez önmagában nem kizáró ok, de a piercing behelyezését vagy új tetoválás készítését követően 6 hónapos szünetet kell tartanod a plazmaadásban.

Évente 45 plazmaadás engedélyezett az érvényes szabályozások értelmében. Két plazmaadás között minimum 3 napnak (72 órának) kell eltelnie.

Fogamzásgátló tabletta szedése esetén, a tabletta bevétele és a plazmaferezis (vérplazmaadás) megkezdése között legalább 3 órának el kell telnie

Az ajánlott folyadékbevitel: 2-3 liter víz a plazmaferezis előtti napon, a plazmaadás napján pedig 2 liter, több részletben (még a plazmaadás előtt). Éhgyomorral tilos a plazmaadás, a legutóbbi, teljes értékű étkezésed maximum 1-2 órával lehet korábban, mint ahogy megkezded a plazmaadást.

Véradás után 2 héttel már adhatsz vérplazmát, de ennyi időnek minimum el kell telnie a két segítségnyújtás között.

Vérplazmaadás után 3 nappal már adhatsz vért. Sőt, a 439/2015. (XII.28.) kormányrendelet alapján a rendszeres plazmaadó donoroknak évente egyszer teljes vért kell adniuk az első plazmaadásukat követően. (A teljes véradáson történő részvételről szóló igazolást, az első plazmaadást követően 180 napon belül kell bemutatnod recepciós egészségügyi munkatársunknak, aki ennek időpontját rögzíti az informatikai rendszerünkben.)

Mivel az édesanyáknak fokozottan szükségük van a fehérjére a gyermekük megfelelő növekedéséhez, ezért sem a várandósság, sem pedig a szoptatás ideje alatt nem adhatsz plazmát.

Ezekben az esetekben nem adhatsz vérplazmát.

Adj plazmát!
A hősök nálunk születnek.

Foglalj időpontot most, és válj Te is hőssé! Adományozz plazmát a segítségre szorulók érdekében, és varázsold jobb hellyé a világot!

Naprakésznek lenni jó!

Fontos információk, szuper lehetőségek, 
izgalmas programok várnak rád.

Scroll to Top